Anatómia-cirkusz

Szerencsére a jógaoktatók egyre több anatómiát tanulnak és egyre biztonságosabban oktatnak. Mi is rendszeresen konzultálunk gyógytornászokkal, járunk boncterembe és mindenféle anatómiai és jógás továbbképzésekre. Az anatómia fontosságát nem vitatom, viszont az elgondolkodtatott, hogyan is használjuk oktatóként ezt az anatómiai tudást.

Kori_asana

“Yoga is an internal practice, the rest is just circus”
A jóga egy belső gyakorlás, a többi csak cirkusz” Sri K. Pattabhi Jois
Az ászana a jóga fontos része, de nem a jóga vége. Patanjali a szútrákban mindössze annyit ír az ászanákról, hogy az ászana szilárd és kényelmes. Sri K. Pattabhi Jois egyik híres mondása, hogy a jóga egy belső gyakorlás, a többi csak cirkusz. Az ászana is csak egy eszköz a jógában, és semmiképp sem a jóga végső célja.

Tökéletes ászana?
Ha kizárólag anatómiai szemlélettel nézek egy órát, akkor csak hibás pózokat látok. Ha jógaoktatóként nézem a gyakorlókat, akkor rengeteg tökéletes ászanát látok. Ha az ászana szilárd, kényelmes, a gyakorló saját határain belül dolgozik és mindeközben befelé figyel, akkor az az ászana tökéletes. A jóga nem torna, nem jár pontlevonással, ha nem engeded a homlokod a térdedre.

A két megközelítés összeér
Az egész jóga és ezen belül minden ászana is egy út. Nincs tökéletes, csak irányok vannak, amelyek felé haladunk. Az anatómia is egy eszköz ezen az úton, amely sokat segít az ászanák elmélyítésében, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a gyakorlást, hogy a valódi cél, a befelé figyelés létrejöhessen és a gyakorlás élménye zavartalan legyen.

Hozzászólás