FOLYTASSA, SWENSON!

A különleges zárómantra

Számomra új információ volt, hogy a zárómantra nem is olyan régi tradíció, eredetileg kivételes alkalmakkor, például csak a teljes heti gyakorlás zárásaként énekelték. Állítólag Pattabhi Jois 2001. szeptember 11-től kezdve zárta óráit mantrával, aznap, amikor a két repülőgép az ikertornyokba csapódott épp New Yorkban tartott órát. De lehet, hogy ez inkább csak legenda. Mindenesetre David nem zárómantrázik.

“Tomorrow!”

Pattabhi Jois válasza a mikor tudom már megcsinálni ezt és ezt az ászanát? – kérdésre. És hogy mit mondott másnap, amikor számonkérték rajta a holnapot? “I said tomorrow. This is today!” Mennyire igaz!

A híres számolás

Néha hosszúnak tűnik az 5 légzés? Ez Pattabhi Jois vezetett óráin is megeshetett, mert Guruji számolása nem ritkánt valahogy így alakult: ONE…. oooh — hello! you — in mysore —  again — good good — i am happy — how is family? — children okay? — and you too in mysore! .…. TWO!

David Swenson nem ígéri, hogy minden ászanát meg tudsz majd csinálni, de azt igen, hogy a jógázás megváltoztatja majd az életed. Sokan azért jönnek el először egy órára, hogy meg tudják érinteni a lábujjukat, aztán egyszer csak azon kapják magukat, hogy kerülik a füstös helyeket és elkezdik figyelni azt, hogy mit esznek. Nemsokára aztán másképp állnak a dolgokhoz, változnak a fontossági sorrendek.

De ahogy David mondja, azért astangázz, mert jól esik a gyakorlás és ne azért, mert “kell” – közben pedig hagyatkozz a légzésre és a belső élményekre.

És mi van akkor, ha egyszer-egyszer kimarad egy gyakorlás? Semmi! Régen rossz, ha ilyenkor bűnösnek érzed magad, Pattabhi Jois is szinte értetlenkedve válaszolt, amikor valaki kétségbeesve mesélte neki a földön-vízen-levegőben egy hétig tartó útját Indiába, ami miatt néhány napig nem tudott astangázni. Hogy mi volt a válasz arra, hogy mit kellett volna tennie? Csupán ennyi: Miért nem olvastál el egy könyvet?

keepitsimple_media02

A hétvége fantasztikus tapasztalatai után azt hiszem, hogy igazán szerencsés vagyok, hogy a mandalás alapszemléletet kaptam, ami ugyanaz, mint a Swenson-workshopé: Just keep it simple! Mert ez a jógát teljes egyszerűségében, minden felesleges kunszt nélkül adja a kezünkbe.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s