Pattabhi Jois, a lázadó jógi

Pontosan hat évvel ezelőtt, 93 éves korában hunyt el Pattabhi Jois. Ha az astanga jógát nem is kizárólag neki, köszönhetjük, az, hogy az astanga eljutott Nyugatra, és ennyire népszerű lett, mindenképpen Guruji érdeme.

A Pattabhi név hallatára nekem Guruji ikonikus képei jutnak eszembe, mindig egy jókedvű, mosolygós, idős jógit látok magam előtt. Ez a nyugodt és kedves bácsi fiatal korában (is) igazi lázadó volt, elszánt, bátor és kitartó.

pattabhi_anniv_featured

a lázadó jógi

Tudtad, hogy 12 évesen találkozott a szintén ikonikus jógamesterrel, Tirumalai Krisnamacsárjával és a találkozást követő naptól 2 éven át titokban gyakorolt a mesterrel? Csak 12 éves volt, de annyi elszántság volt benne, hogy minden hajnalban elvégezze a gyakorlását.

Amikor Krisnamacsárja elhagyta Pattabhi faluját, Guruji is elszökött otthonról, 2 rúpiával a zsebében útnak indult, hogy a Mysore-ban tanuljon. Eleinte tanítvány volt, mad ő lett Mysore leghíresebb tanítója. Nyugaton sokáig nem tudtak róla, a 60-as évek hippijei keresték meg először. Akkor egy sötét, pici szobában oktatott, élete végén pedig több száz embernek diktálta az ekam, dve, trini-t.

A 60-as években még angolul is alig tudott, a jógatudása, bölcsessége és a személyisége így is átjött. Neki elhitték a tanítványok, hogy a jóga 99% gyakorlat, 1% elmélet. A gyakorlói elfogadták, hogy a jóga gyakorlással és nem elméletek gyártásával valósítható meg. Aki nála jógázott rájöhetett, hogy a sorozatok nem csak a fizikai testet edzik, hanem az elmebeli korlátainkat is döntögetik.

“Gyakorolj és a többi jön magától”

Guruji gyakoran mondta ezt. Az, hogy kinek mit jelent a “többi” ebben a mondatban, az ránk van bízva, ő nem mondta ki soha. És ebben pont ez a zseniális.

pattabhi_kapott

Pattabhi Jois kapóttanászanában

képek forrása: http://grimmly2007.blogspot.hu/2012/01/pattabhi-jois-thats-me-from-yoga.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s