Ki lesz astangi?

Húszas éveiben járó balerina, keménykötésű kettlebell edző, lelkiismeretes irodista, váltani akaró multizós, többgyermekes családanya, lelkes középiskolai tanár, precíz egyetemi docens, vakmerő hegymászó. Látszólag semmi közös sincs bennük, mégis rendszeresen odaállnak a jógaszőnyegre és végigcsinálják az astanga gyakorlásukat.

kibol_lesz_astangi2

Miért éppen astanga?

Egyre többen járnak az astanga órákra és egyre többen szeretnek bele ebbe a gyakorlásba, ahány ember, annyi személyiség és motiváció. Van, akit Kino MacGregor videói és akrobatikus pózai inspiráltak, van, akit ezek kifejezetten elrettentettek. Néhányan egészen misztikusnak tartják ezt a gyakorlást, mások a kézenállásról álmodoznak.

Nem lesz ez unalmas?

Eleinte elképzelhetetlennek és unalmasnak tartjuk, hogy mindig ugyanazokat az ászanákat gyakoroljuk, astanginiként viszont már egész máshogy tekintünk a gyakorlás nyújtotta állandóságra. Minden olyan gyorsan változik körülöttünk, jó ebben az állandóságban megpihenni egy órára.

Lényegében mindenben különbözünk, a gyakorlóteremben mégis egy közösséget alkotunk. Old school, new school, kezdő, haladó, első vagy akár harmadik sorozat ezek csak címkék, a gyakorlás közös, mindegy kívüről mi látszik,  a gyakorlás ugyanaz. Máshogy gyakorlunk, de mégis nagy hatással van ránk az astanga.

Én miért maradtam astangini

Az én történetemben a kezdetnél érdekesebb a folytatás, hogy miért tartottam ki az astanga mellett. Az első találkozás után nem is értettem ki szeretheti ezt a nehéz gyakorlást, aztán megtetszettek az ászanák, a gyakorlás külsőségei, és szép lassan eljutottam addig, hogy (túl) sokat láttam bele ebbe a gyakorlásba, csodálatosnak tartottam, és, ha nem is mondtam ki, de hittem benne, hogy a gyakorlás révén eljutok egy különleges elmeállapotba, szert teszek valamilyen mély tudásra vagy bölcsességre.

A lufi kipukkadt, és az astanga megmaradt egyszerűnek, őszintének, és magától értetődőnek.  Eleinte a magasztos célok motiváltak, most élvezem, hogy ezeknek a rabságától is megszabadultam. A gyakorlás már nem olyan misztikus, de jobban élvezem mint valaha, hiszen sem a gyakorlástól, sem magamtól nem várok el semmit, se csodát, se változást. Nagy öröm a gyakorlás, még nagyobb, hogy nem kell függenem még ettől sem ahhoz, hogy az előnyeit élvezzem.

kibol_lesz_astangi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s