Mérföldkövek a gyakorlásban

featured_egyutt

fotó: Mandala Jóga Debrecen / http://www.mandalajogadebrecen.hu

Gyakorlóként azért imádom a Mysore órákat, mert csak magamra figyelhetek, oktatóként azért, mert egyenként foglalkozhatok mindenkivel. A gyakorlatokat nem kell bemutatnom, sem instruálnom, így egész más minőségben tudok figyelni, jelen lenni.

Most kedden az egyéni fejlődések, változások voltak a legszembetűnőbbek. Valakit csak pár hete, másokat már évek óta látok gyakorolni. A változás többnyire fokozatos, napról napra történik, látható, de nem feltétlenül szembeszökő egyik napról a másikra.

A gyakorlás tükre

Az astanga állandó gyakorlatsorait végezni olyan, mint minden gyakorlással tükörbe nézni. Ez a tükör megmutatja az aktuális állapotodat, valósnak hitt korlátaidat, hol jársz külső/belső gyakorlásodban.

A tegnapi nap tele volt mérföldkövekkel: könnyed második sorozat, fejenállás önállóan, láb a fej mögé, sarokfogás hátrahajlásban, a légzés és mozgás összhangja, először elengedni vezetést navászanáig. Ahány ember, annyi út, annyi gyakorlás. A változás persze nem mérhető objektíven, de mégis nyilvánvaló. Most kedden állandóan azon kaptam magam, hogy elámulok, milyen ügyesek, percenként megdicsérek valakit.

Mérföldkövek

Ezeket a mérföldköveket nem csak én veszem észre, nem csak én mondom egy-egy ászanára, hogy “szép volt!”, hanem a szomszédos jógaszőnyegek gyakorlói is. Ha aznap jól megy a gyakorlás, számíthatsz az elismerésre, ha épp nem vagy csúcsformában, akkor pedig a támogatásra, megértésre. Egyik nap te inspirálod a melletted gyakorlókat, másik nap fordítva. Együtt könnyebb.

Lehet, hogy időről időre olyan környezetbe kerülünk, ami nem motivál és támogat, de szerencsére vannak rejtett menedékek, a Mysore szőnyeg is ilyen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s