Most már csak Mysore

Miért kelünk fel hajnalok hajnalán, hogy még munka előtt elvégezzünk legalább néhány napüdvözletet? Miért állítjuk be az órát fél hatra, hogy odaérjünk a hajnali óra nyitómantrájára? Miért választunk egy olyan órát, ahol egyedül gyakorlunk és az oktató nem ad instrukciókat? Miért van az, hogy ha egyszer megszerettük a Mysore stílusú gyakorlást, onnantól már nem akarunk más órára járni?

featured_MYOSRE

Ezekre az kérdésekre mi, astangik nagyon jól tudjuk a választ, akkor is, ha ezt ritkán, vagy akár soha nem kérdezzük meg magunktól. Nem kérdés, hogy megéri felkelni, hogy aztán egész nap energikusak és kiegyensúlyozottak legyünk. Perszehogy felkelünk fél hatkor, hogy a többi astangival együtt mantrázhassunk. Nanáhogy megéri egy órával kevesebbet aludni, ha gyakorolhatunk helyette.

Van valami varázslat a Mysore gyakorlásokban. Zene helyett a hangos udzsájí légzést hallgatjuk, új és új gyakorlatok helyett inkább ugyanazokat választjuk. Olyan, mintha mindennap belenéznénk egy tükörbe, amelyben őszintén láthatjuk hol tartunk. Ugyanazok az ászanák, ugyanabban a sorrendben, mégis minden nap más a gyakorlás. Van, hogy hajlékonyak vagyunk inkább, van, hogy erősek, néha egyik sem. Egy idő után sem a hajlékonyságnak, sem az erőnek nem lesz jelentősége. Van, hogy erőlködünk, mindent beleadunk, egy másik nap elcsaljuk. Nagyon akarunk egy ászanát, aztán elengedjük és egyszer, csakúgy véletlenül, sikerül. Nem értjük eddig mi nem ment ezen. Aztán újra sikerül, megint nem, az astanga adta és elvette.

Ebben az állandó gyakorlásban állandó változás van. Nem ragaszkodhatunk semmihez, ugyanaz a gyakorlatsor, mégsincs két ugyanolyan gyakorlás. Nem érdekelnek új ászanák, nem akarunk kell változtatni a sorozatokon. Tanulni akarunk magunkról, fejlődni belül, átlépni külső és belső korlátainkat. Működik a gyakorlás otthon egyedül is, de közösségben gyakorolni is jó, ahol segítenek, hogy magunk mögött hagyjuk a képzelt korlátainkat, egyszer és mindenkorra.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s