Bevezetés a második sorozatba

Tematikus óra most pénteken

Amikor Manjut megkérdeztük, hogy mikor lehet elkezdeni a második sorozatot, látszott rajta, hogy nem igazán érti, számunkra miért kérdés ez. Ennek megfelelően banális volt a válasz is: a szétu bandhászana, az első sorozat utolsó ászanája után.

masodik

Egyszerű válasz, de sok mindent rejt magában. Manju az második sorozat megkezdését nem kötötte gyakorlásban eltöltött időhöz, bizonyos ászanákhoz, csak az első sorozat végéhez. Amikor gyerekként meglátott egy ászanát és megkérte apját, hadd próbálja meg, Pattabhi Jois soha nem mondott nemet. Manju is így tanít, ad egy-egy tanácsot, de nem erősködik, enged tovább, ha erre vágysz, ha megállnál, megteheted azt is. Önállóságra tanít a gyakorlásban és a gyakorlásban való fejlődésben is. Azt tanítja, hogy figyelj befelé, hangolódj a önmagadra.

Persze, ahány tanár, annyi hozzáállás. A szigorúbb vélemények szerint csak akkor léphetsz tovább a második sorozatra, ha a dropback (állásból híd és vissza) már önállóan megy. Ha eszerint gyakorlok, talán még most is az elsőnél tartanék, nekem a második sorozat hátrahajlásai segítettek a dropbackhez (is). A saját gyakorlásom alapján is azt érzem, hogy az első és a második sorozat együtt egy kerek egész.

Most pénteken, ha az első sorozatot már megy, a végére is nyugodt a légzés és nem esik szét a figyelem, akkor az utolsó ászana után belekóstolhatsz a másodikba. Könnyebb, mint gondolnád.

Mandala Jóga Liget (1078, Nefelejcs u. 58.)
feb. 27. (péntek) 17.45
Tartja: Gyöngyvér

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s