AKARAT – ERŐ?

Pattabhi Jois a Jóga Málában is írja, hogy „A jóga korhatár nélkül gyakorolható, mindenki számára hozzáférhető – nőknek, férfiaknak, gyengéknek és azoknak, akik betegek vagy rokkantak.” Másik híres mondása, hogy a betegek, gyengék és az öregek is gyakorolhatnak jógát, kivéve a lustákat.

idezet_akarat

A túlzott akarat

Annyi akarat még épp hasznos, ami miatt nap, mint nap odaállsz a szőnyeg elejére, de az az akarat már inkább árt, ami bűntudatot okoz, ha néha kihagysz egy-egy gyakorlást. Ha nagyon nagyon akarsz egy ászanát, vagy egy vinyászát, az tudja hátráltatni a fejlődésed, gyakran erőlködéshez vezet, ami elvonja a figyelmet a gyakorlás lényegéről, a belső változásokról.

Nem azért élünk, hogy jógázzunk

Az astanga is csak egy eszköz, ami könnyebbé és kellemesebbé teszi az életet. Ha gyakorolsz, akkor energikusabb és egészségesebb leszel. Belső változásokat hoz, alapjaiban megváltoztatja a gondolkodásodat, a hangsúlyok eltolódnak, elfogadóbb és kiegyensúlyozottabb leszel. Ha tartósan nem így történik, akkor valószínű valami nem stimmel.

Hol a határ?

Ha úgy érzem, nem az astanga van értem, hanem fordítva, akkor átléptem a határt. Ha türelmetlen vagyok, ha bosszant, hogy kiemeljem magam fejenállásból, akkor egóból gyakorlok. Többnyire ilyenkor puffanok vissza a talajra, harmadik sorozat ide vagy oda, pont úgyanúgy érzem magam, mint az első órámon. Akartam, erőlködtem, ezzel mégsem mentem semmmire. A vicces az egészben az, hogy ezt újra meg újra meg kell tanulnia az embernek. Ilyen az emberi elme, jó puffanást mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s