Az erő velünk van

Gyerekkorunktól azt tanuljuk, hogyan kell akaraterővel nagyobb teljesítményt kipréselni magunkból, és hogy a fejlődés egyenesen arányos a kifejtett erőfeszítés mértékével. A jóga ezzel szemben türelemre, alázatra, elfogadásra tanít, először testünkkel, majd önmagunkkal, végül környezetünkkel szemben is. Az erő ott van bennünk, elég a megfelelő figyelem, a légzés helyes használata és a rendszeres, következetes gyakorlás, hogy minden reményünket túlszárnyalva fejlődjünk. Az akaraterő ahhoz kell, hogy minden nap ráálljunk a jógamatracra, a többi csupán könnyű, élvezetes, áramló flow…

Fókuszban az erőgyakorlatok

A tematikus órákon lehetőség van kicsit jobban körbejárni a problémás testhelyzeteket. A gyakorlás megkezdésekor több olyan ászanával is találkozhatsz, ami jelentős fizikai kihívást jelent – ha nem tudod megfelelően végrehajtani, akkor könnyíthetsz rajta, ez így helyes, viszont érdemes megérteni a különböző fokozatokat, nehogy rossz beidegződéssé váljon egy helytelen mozdulat. A következő lépés megértése segít, hogy megfelelő irányba fejleszd magad. A helyes mozdulat megértésének hiányában olyan zsákutcába kerülhetsz, ahonnan nagyon nehéz kikerülni.

Csaturanga dandászana

Gondolj a csaturanga dandászanára (fekvőtámasz): ha nem elég erősek a karjaid, akkor önkéntelenül kifelé tolod a könyököket és a vállat a kézfejhez engeded le. Így viszont nem erősödik eléggé a tricepsz, a delta elülső és a mellizmok alsó része, ami miatt nem tudod majd kivitelezni a kartámaszokat, a bakászanát (varjúpóz) és a vinyászákat. Ha már a Napüdvözleteknél odafigyelsz arra, hogy a deszka utáni leengedésnél a könyök maradjon szorosan a bordákhoz szorítva, és hogy a mellkas közepét vidd annyira előre, amennyire ez számodra lehetséges, akkor – még ha a térdet leengeded is – aktiválod a megfelelő izomcsoportokat, így fokozatosan, különösebb erőfeszítés nélkül kifejlődik a megfelelő erő a későbbi, nehezebb gyakorlatokhoz is.

featured_ero

Mandala Jóga Liget
február 13. (péntek) 17.45, tartja: Gergő

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s