Fejesugrás az astangába

Sokat beszélgetünk arról, hogyan a legjobb elkezdeni astangázni. Lassan, lépésről lépésre, a gyakorlást egyénileg felépítve. Így a legjobb, de sokan nem így kezdik, én például fejest ugrottam a közepébe.

fejes

10 éve

Tíz évvel ezelőtt mentem el az első jógaórámra, akkor még csak álmodtam róla, hogy egyszer nyújtott térddel megérintem a talajt előrehajlásban. Nem voltam hajlékony, erős vagy ügyes, kb. két éve jógáztam, amikor elmerészkedtem az első astanga órámra. Nem is tudtam mi az, hogy astanga, csak annyit mondtak róla, hogy gyorsan lehet tőle fejlődni. Tudtam, hogy bőven van mit tanulnom, de már két éves jógatapasztalattal viszonylag magabiztosan mentem be az órára. Nem kellett volna.

Gyakorlás elsőre

Ketten voltunk, szuper volt az oktató, de én már az állógyakorlatok végére kidőltem. Nem értettem, hogy lehet kibírni négy nagyterpeszes előrehajlást egymás után, remegett mindkét karom vírabhadrászanában, és csak a savászanát vártam. Az oktató biztatott, megdicsért, hogy jók az alapjaim, azt mondta, hogy kis gyakorlással hamar könnyebb lesz. Emlékszem, nem csak nehéznek, egyenesen lehetetlennek tűnt a gyakorlatsor. Miután elmúlt az izomlázam visszamentem, sokkolódtam megint, és elrettentem. Persze csak egy időre, mert bár nehéz volt, tetszett. Aztán jött a rendszertelen majd a rendszeres gyakorlás, India, Andrea Lutz, és rajta keresztül megismertem Manju Joist és Nancy Gilgoffot.

Tanítás elsőre

A mindennapi gyakorlás már az életem részévé vált, mire eljutottam oda, hogy én tartsak „bevezetés az astangába” workshopot. Ekkora persze elfelejtettem, hogy milyen volt a kezdet. Ahelyett, hogy lassítottam volna, azon izgultam, hogy elég izgalmas legyen a workshop. Így, ha nem is végig, túl sokáig mentünk a sorozatban, ha nem is volt lehetetlen, túl nehéz volt a tanfolyam. Nem volt a legszerencsésebb bevezetés, mégis sokan kezdtek gyakorolni rendszeresen vagy rendszertelenül. Az astanga érdeme, hogy, akkor is lenyűgöz, ha nem a legjobb a bevezetést kapod. A sorozat jó és működik még kezdő oktatóknál is. Én azért a mai napig sajnálom kicsit az első workshop résztvevőit…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s