Nevetés a gyakorlásban

Hamarosan élőben is találkozni fogok David Swensonnal, a kellemest a hasznossal egybekötve, egy David Swenson workshop erejéig megállok Lisszabonban, Gangához menet. Már most kíváncsi vagyok, nagyon szimpatikus, ahogy David Swenson beszél az astangáról: egyszerűen, őszintén, nagyotmondás és misztikum nélkül. Videó-interjú David Swensonnal és a magyar fordítása.

david_adjust

Astanga és a humor

David Swenson: “Szerintem nagyon fontos a humor a jóga gyakorlásában. Engem csak azok a tanárok inspiráltak, akiknek jó humorérzékük volt és vidámságot vittek a jógába. Pattabhi Jois is ilyen mester volt. Az “öröm” szó még a vezetéknevében is benne van. A jóga, amit tanított nem volt könnyű, mégis mindig vidám volt vele a gyakorlás, ami még több gyakorlásra inspirált minket. A humor és könnyedség miatt nyugodtak és befogadóbbak voltunk, könnyebb ilyen hangulatban tanulni, mintha csak szigorú utasításokat puffogtatnak nekünk.

Ha élvezed a gyakorlást, akkor másnap is szívesen gyakorolsz. Nincs semmi szükség arra, hogy valaki bűntudatot keltsen benned a gyakorlással kapcsolatban, vagy hogy megmondja mit kell tenned. Akkor fogsz rendszeresen jógázni, ha szereted magát a gyakorlást.

Őszintén szólva azt gondolom, hogy humorral sokkal egyszerűbb az élet. Minél hamarabb megtanulunk nevetni önmagunkon, annál jobb. A gyakorlásban is hajlamosak vagyunk apróságokra koncentrálni, lényegtelen dolgok miatt veszekedni. A jóga, a prána nagyobb perspektívájából tekints a gyakorlásra! Hagyd, hogy az emberek fejest ugorjanak a jógába, hadd tapasztalják meg milyen, és majd idővel finomodnak a gyakorlás részletei.”

A gyakorlás öröme

David Swenson: “Tegyük fel, hogy biciklizni tanítod a gyereked. Taníthatod úgy is, hogy ráülteted egy biciklire, teleaggatod a testét elektronikus műszerekkel és azt mondod neki: “Fiam, a hetes számú monitoron láthatod, hogy a bal lábad 180 fokos szögben van, a jobb térded 90 fokban hajlítva. A bal csípőízületed közvetítésével növeld az négyzetcentikénti nyomást a bal lábadon. Figyelj, a hátad még mindig nincs 170 fokban van, nem aktiválod a rombuszizmodat bla-bla-bla… Így hónapokba telik, mire megtanul biciklizni.

Másik lehetőség, hogy adsz neki egy kerékpárt, kezébe nyomsz egy bukósisakot, könyök- és térdvédőt, kiviszed egy rétre és hagyod, hadd próbálja a maga módján. Biztosan élvezni fogja! Én is azt szeretném, hogy az emberek élvezzék a jógát, repüljenek a légzésükkel. Szeretném, hogy azzal érzéssel álljanak a matracra, hogy “húúú, jógázom!”. Lehet nem lesz minden tökéletes, de élvezni fogják az utazást.

Persze, fontos a biztonság, és a jógának is biztonságosnak kell lennie, ugyanakkor az gyakorlás öröme nem veszhet el. “

david_video

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s