Menstruáció és jóga

kori2

A menstruáció alatti jógázás nem csak a női gyakorlókat, de az oktatókat is megosztja. Van, aki tiltja, van aki előírja, de a legtöbben egy köztes véleményt vallanak. Eredetileg a menstruáció alatti astangázáról akartam írni, de az csak a következő posztba fért bele.

  1. vélemény: ne gyakorolj.

Az ajurvéda szerint az ászanák nagy része, a bandhák valamint az energiák felszívása beleavatkoznak a menstruáció természetes folyamatába, mert gátolják az apána vájut, azaz a prána lefelé áramlását. Tudományos indoklást is találunk erre, bizonyos elméletek szerint a fent említett gyakorlatok okozhatnak endometriózist, amely akár meddőséggel is járhat. [1]

  1. vélemény: jógázz, de csak óvatosan.

A jóga segíthet a menstruációs görcsök oldásában, és sokan jógáznak a vérzés ideje alatt is, de módosítani kell a gyakorlást, hogy az segítse az elengedést. A test energetikai rendszere bonyolult, a működéséről nagyon keveset tudunk, ezért akár ellentmondónak tűnő tanácsokat is olvashatunk. B.K.S. Iyengar [2] például nem javasolja az ászanázást, a fordított testhelyzeteket kifejezetten tiltja a visszaáramlás miatt, viszont túl erős vérzésnél félfordított testhelyzeteket is javasol, pl. állásból történő előrehajlásokat.

  1. vélemény: gyakorolj!

Hogy még bonyolultabb legyen, bizonyos irányzatok kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a menstruáció alatti gyakorlásra és visszaáramlást okozó ászanákat használnak. A Hatha Jóga Prapidiká harmadik tanítása szerint:

A nő a visszaszívás után a vért megőrzi, jóginínak nevezhetjük.
Megismeri a múltat, a jövőt, rendíthetetlenül jár az égben, || 102 ||” [3]

  1. vélemény: jógázz, ahogy jól esik.

Egyébként tudományosan vitatott [4], hogy a menstruációs vér visszafelé áramlása valóban okoz-e egészségügyi problémákat. Elterjedt vélemény, hogy menstruáció alatt bármit lehet, csak figyeljünk a testünkre és elméletektől függetlenül azt végezzük, ami ilyenkor jól esik. Itt csak egyre kell vigyázni, hogy nehogy becsapjuk magunkat akár a testtudat hiánya vagy az akaratunk miatt.

[1] http://hu.wikipedia.org/wiki/Endometriózis
[2] B.K.S Iyengar: The Illustrated Light on Yoga (2005.) HarperCollins Publishers, 40.o.
[3] http://terebess.hu/keletkultinfo/hatha.html
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/John_A._Sampson

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s