Pattabhi Jois szerint a jóga

Mostanában több interjút is láttam az astanga mesterével, Sri K. Pattabhi Joisszal. Pattabhi Jois angoltudása ugyan nem tökéletes, mégis egyértelmű az a mély tudás, ami belőle árad.

Sokszor megkérdezték tőle, hogy mi a jóga. Erre általában a jógaszútrákkal válaszol (jóga csitta vritti niródha, azaz a jóga tudati folyamatok fel nem bukkanása), majd az elméről beszél tovább. Ha nem astangáznék, az interjúk alapján azt gondolnám, hogy ez egy meditációs ülésben végzett gyakorlás.

Pedig az astangában fontos fizikai gyakorlás, amiről szinte nem is beszél. Nem magyarázza az ászanákat, hanem mindig a lényegről, mindezek céljáról mesél.

Mindenki küzd bizonyos pózokkal, és sokak számára az dönti el a gyakorlás minőségét, hogy aznap épp erős, hajlékony, mindkettő, vagy egyiksem volt gyakorlás alatt. A Pattabhi-interjúkból számomra az is kiderül, hogy nem ez a lényeg, ez csak a gyakorlás külső, fizikai része.

Képernyőfotó 2014-08-04 - 7.09.54

Ha befelé irányítod a figyelmed feloldódnak a felesleges kérdések, nem érdekel különösebben, hogy milyen pózokat sikerült vagy nem sikerült elérned. Astangázni így sokkal könnyebb és érdekesebb.

Képernyőfotó 2014-08-04 - 7.10.39

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s