Nancy Gilgoff – második sorozat oktatóképzés III.

Sokan kérdeztétek, hogy mit tanultam a Nancyvel töltött egy hét alatt. Persze, sokat tanultam, sok új információt kaptam, de messze a leghasznosabb az volt, hogy helyére került bennem a második sorozat, ászanánként, és úgy általában.

A gyakorlásomat nem a workshopon tanult igazítások változtatták meg, hanem az a letisztultság és céltudatosság, amivel Nancy tanított. Kivettem a gyakorlásomból mindent, ami nem szükséges: a plusz mozdulatokat, a hasznosnak tűnő, ám valójában felesleges rávezető gyakorlatokat, a könnyítésnek hitt nehezítéseket és a nehéz gyakorlatok előtti időhúzást is. Kívülről kevesebb lett a gyakorlásom, belülről több.

10295814_730472617018834_1595016887847558674_n

Tempo giusto
Manju is mondta többször, hogy a napi ászana gyakorlás nem kell, hogy több legyen 75 percnél (plusz-mínusz relaxáció), az ennél hosszabb napi gyakorlás megterhelő és fárasztó.

Nancy is hangsúlyozta, hogy ne nyújtsuk el a gyakorlást, mert a megfelelő sebesség és ritmus segíti a koncentrációt és a bandhát, valamint a gyors, jó ütemű gyakorlással lényegében kikapcsol az analitikus elme, a gondolkozás, a test és a légzés “magától” elvégez minden pózt és vinyászát. Így a gyakorlás cselekvésből megfigyelésbe, testgyakorlásból meditációba fordul át.

Így kivettem minden felesleges mozdulatot és rávezető gyakorlatot, ami megzavarhatja ezt a meditatív folyamatot, és amiről korábban azt hittem, megkönnyíti egy-egy póz elmélyítését. Maradtak a sorozatok, tisztán, önmagukban, ahogy Nancy és Manju is tanítja őket. A gyakorlás mélyebb lett, a pózok könnyebbek és élvezetesebbek. A kevesebb több lett.

10172734_776054065758601_5423307879292163301_n
“It’s the practice that’s important,
not that you put your foot behind the head”


“A gyakorlás maga a lényeg, nem az,
hogy a betedd a lábad a fejed mögé”


Nancy Gilgoff

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s