Nancy Gilgoff – második sorozat oktatóképzés II.

A test természetes intelligenciája

Nancy arra buzdított minket, hogy ne higgyünk el mindent, amit hallunk, a pózokról és a vinyászákról. Ne fejből, jógázzunk, hanem befelé figyeléssel, és hagyjuk, hogy a test megtalálja a számára legkényelmesebb utat az ászanákba. Sok sérülésről mesélt, amely pont azért következett be, mert a tanítvány (a teste tiltakozása ellenére) erőltette a helyesnek vélt változatot.

backbendMi a helyes?
Nagyon sokszor hallottam már, hogy az ún. dropbacket (állásból híd) párhuzamos lábfejjel KELL végezni, a vinyásza közben a középső ujjnak előre KELL nézni, a láb a fej mögé pózokban a kifelé rotáló csípőnek minél hátrébb KELL lenni, különben borítékolhatod a sérülést. Nancy nagyon rikán mondja azt, hogy kell, inkább azt mondja, hogy lehet így is, úgy is, attól függ. 
A képzésen többen voltak, akik valamelyik fent említett KELL miatt sérültek meg, erőltettek egy változatot nap mint nap, annak ellenére, hogy a testük tiltakozott ellene.

Minden test más

Más egy férfi és női test, egy nőnek lehet férfias medencéje vagy fordítva, más bennünk a csípőízület helyzete, a medence dőlésszöge, az ágyéki lordózis mértéke, és így tovább. Sok pózban nem létezik egy helyes út, amely követendő mindenki számára.

Mysore-ban is így tanítják…
vagy mégsem?
Azt már sosem fogjuk megtudni, hogy honnan ered a párhuzamos lábfejek mítosza, viszont Nancy szerint sok gyakorlónak sikerült tönkretennie a derekát azzal, hogy ezt erőltette a hátrahajlásokban. Nancy azt is mesélte, hogy sokáig Sharath Jois sem javította ezt, de nem azért, mert ez a helyes, hanem mert feltételezte, hogy azért végzik így sokan, mert ez kényelmes számukra. Ma már sok gyakorló lábfejét kiigazítja, hogy kifelé nézzenek a lábfejek.

És csak ez egy volt a sok példa közül, ezentúl én is sokkal óvatosabban fogom kezelni ezeket a KELL-eket a a gyakorlásban és az oktatásban is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s