Nancy Gilgoff – második sorozat oktatóképzés

nancy_bakasana Nancyvel tavaly találkoztam először, azonnal megszerettem. Aki nem ismerné, Nancy Gilgoff Pattabhi Jois egyik első nyugati tanítványa volt, már több, mint 40 éve astangázik, hatalmas tudása van, nagyon nyitott, kedves, de mindemellett számomra elsősorban azért különleges, mert nem csak az egyes pózokat, hanem az egész astanga vinyásza rendszert átlátja és a lényegét át tudja adni a tanítványok számára.

Nancy 40 éves gyakorlói és oktatói tapasztalata révén sok hasznos információt tanultam, sok jó javítást, a leghasznosabb mégis a szemlélet, amelyet ilyenkor átad.

Ez az oktatóképzés is messze túlmutat az ászanákon és azok javításán. Gyakran az az érzésem, hogy oktatóként vagy gyakorlóként elveszünk a részletekben, az ászanákban és a vinyászákban akarunk fejlődni, pedig ezek csak eszközök az úton. A légzés, a bandha, az energia szabadon áramlása és az astanga elmére gyakorolt hatása sokkal fontosabb annál, hogy merre áll a második lábujjad hídban.

Persze, fontos, hogy ne ártsunk magunknak vagy másoknak, de ettől még nem kell szem elől tévesztenünk az astanga messzebbre mutató céljait, amelyekért igazán érdemes gyakorolni. A híres “gyakorolj, a többi jön magától” mondatot a mostani hét alapján kiegészíteném arra, hogy “gyakorolj belülről, intuícióból, ne elemezz, és akkor a többi jön magától!”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s