Mit jelent, hogy “tradicionális”?

manjuAz astanga workshopokon és tanfolyamokon mindig előkerül a kérdés, hogy mi számít tradicionálisnak? Ahány tanár, annyi féle astanga létezik, és ezek közül sokan állítják, hogy az ő hozzáállásuk az igazi, az ún. tradicionális.

Nancy Gilgoff második sorozatos oktatóképzésén is sokszor beszéltünk, arról, hogy 40 évvel ezelőtt milyen volt az astanga, Pattabhi Jois hogyan tanított, amikor még nem 200, hanem csak 2 tanítványa volt.

Érdekes látni, milyen változások szivárogtak be az astangába, az óriásira duzzadt csoportlétszámok és az Iyengar jógából érkező tanítványok révén. Nancy és Manju elmondásai alapján egészen máshogy tanított Pattabhi Jois, mint ahogy most tanulunk, tanítunk astangát.

Ahány embert csak megkérdezek, milyen volt, hogyan tanított Pattabhi Jois, mindenki mást mond és sokan meg vannak róla győződve, hogy amit nekik mondott, az az egyetlen út mindenki számára, az az igazi, tradicionális astanga.

Én sajnos nem találkoztam Pattabhi Joisszal, de a sokféle elmondásban egy közös van: látta, hogy hol van a tanítványa, mi akadályozza, mi a problémája és tudta az ezt megoldó, lehető legrövidebb utat. Az astangát ma egy kötött rendszernek tekintjük, de az astanga egyáltalán nem ilyen rendszer egy mester szemével. Nekünk azért van szükségünk kötött sorrendre és annyi szabályra (ami Manju szerint nagyrészt felesleges ) mert nem látjuk át ezt a mély és összetett rendszert, nem értjük, hogyan működik, fejből, elemezgetve próbáljuk sokszor megérteni.

Ha Pattabhi Jois még élne ezer kérdést tennék fel neki, és tudom, hogy a kérdések többségénél nem is értené miért kérdezem, és azt válaszolná, amit Manju is szokott: nem számít. Számomra Manju maga az élő, tradicionális astanga, akkor is, ha nem pont azt tanítja, mint Pattabhi a legelső nyugati tanítványoknak. Számomra ez a tudás maga a tradíció.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s