Mit tanultam Manjutól?

Több, mint 10 éves jógagyakorlás után találkoztam Manjuval, Pattabhi Jois legidősebb fiával, aki a guruk és tanítók közül, akiktől volt szerencsém jógát tanulni, talán a legnagyobb hatással volt rám. Nem mondhatom, hogy alapvetően megváltoztatta a gyakorlásomat, inkább úgy éreztem, ugyanazt az utat képviseli jógaoktatóként, amit én is igyekszem követni gyakorlóként, de tapasztalatban, megértésben, megvalósításban messze előttem jár.

Az ászanak helyes kivitelezését, apró trükköket, oktatásmódszertani szabályokat inkább tanítványától, Andrea Lutztól tanultam, aki germán precizitással és rendszerezettséggel oktat. Manjutól hozzáállást, szemléletmódot lehet átvenni, könnyedséget a gyakorlásban és letisztultságot a tanításban.

A legértékesebb számomra az az egyszerűség és evidencia, amivel a legfinomabb történések lényegére is rá tud mutatni, és ami csak sok évtizedes gyakorlás és tanítás tapasztalatából fakadhat.

„A jógában nincs ennyi szabály!”
„Mutasd meg a szútrákban hol van ez leírva!”
„Csak csináld, ne gondolkodj annyit!”

A legtöbb kérdésre ehhez hasonló válaszokat kapunk tőle. Mindig azt mondja, hogy ő pontosan azt tanítja, amit az apjától tanult, nem tett hozzá semmit. És ha valaki szeretné megtanulni, annak nagyon szívesen megmutatja. És mosolyog. Ilyen egyszerű.

astanga_blog_kep

 

Save the date! Manju Budapesten»

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s