Megsérültem, mit csináljak?

A helytelen gyakorlásból következő sérülésekről most nem beszélnék, hiszen ezért van ott az oktató, aki személyre szabott tanácsokkal terel minden egyes tanítványt a csak rá jellemző “helyes” kivitelezés és megközelítés felé.

Ettől függetelnül szinte minden gyakorló életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, megfelelően gyakorolt, nem erőltette túl magát, helyesen hajtotta végre a pózokat, mindvégig figyelte a légzést és a bandhákat, mégis előjött valamilyen sérülés.

Nyugodj meg, ez teljesen normális.

YogaProps_1

A sérülésnek a helytelen gyakorlásból fakadó túlterhelésen kívül még számos oka lehet. Van, amikor valamilyen kisebb baleset vagy trauma utóhatásaként jön elő gyakorlás közben a fájdalom, és van, hogy ez csupán úgynevezett “fejlődési” fájdalom, ami hamar elmúlik és utána jobban működik az adott testrész, mint valaha. Testünk számos területén található kisebb-nagyobb egyensúlybomlás, amit izomfeszülés, érzékenység, a keringés pangása jelez. A gyakorlás felszabadítja, oldja ezeket a gócokat, ami átmeneti fájdalommal járhat – egy több évtizedes gócpont gyógyulása sokszor akár hónapokig elhúzódhat.

injury

Mit tehetünk ilyenkor?

1. Szerencsés, ha a komolyabb gyakorló kapcsolatot tart fenn gyógytornásszal, aki járatos az izom-, szalag- és porcsérülések gyógyításában. A néhány napnál tovább húzódó fizikai problémákról érdemes vele konzultálni.

2. Meggyorsíthatja a gyógyulás folyamatát egy jó masszőr, manuálterapeuta, akupunktőr, vagy a taping. A pihenőnapokon a gyógyfürdő és az olajjal való bedörzsölés is támogatja a regenerációt.

3. És ami a legfontosabb: gyakorolj tovább! Ha szükséges, válts ki néhány ászanát, végezz könnyített gyakorlást, használj eszközöket, tégy bármit, amit jónak látsz vagy az oktatód ajánlott, de folytasd a napi szintű gyakorlást.

Összefoglalva: “Practice daily. Do what you can. Don’t push.”
Gyakorolj minden nap. Tedd meg, amit tudsz. Ne erőltesd. /Paul Mitchell Gold/

Paul Mitchell Gold angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatod»

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s