Anna

Amikor először jógáztam, elájultam. Ébredéskor biztos voltam benne, hogy soha többé nem fogok szőnyegre állni. Amikor újra ráálltam, azt gondoltam, semmi ehhez foghatóan izgalmas nem történt velem még korábban. A kettő között több mint tíz év telt el – és a második élmény óta sem kevés. Azt már ebből a két találkozásból megtanultam, hogy a sohák nálam nem működnek. Így minden reggel felteszem a kérdést, vajon ma jógázom-e. És ha igen, miért.

anna_gomukhaA miértek pedig folyton változnak. Amikor elkezdtem az oktatóképzést, a miértre a harmónia volt a válasz. Amikor befejeztem, az egység. Most az öröm. És minden miért mögött húzódik a hála, hogy létezik és engem is megtalált ez a tökéletesség, ami a jóga, és minden gyakorlásomban ott van a tisztelet az engem tanítók, Németh Gergő, Juhász Sarolta és Pápa Gyöngyvér felé, és azok felé, akik a tradíciót elérhetővé és tanulhatóvá tették számunkra, nyugati elmével és fizikummal élők számára.

Hosszú évek sokféle mozgástapasztalata után az astanga jóga adta meg azt a komplex, szavakra csak hiányosan lefordítható élményt, amire minden lelki és testi porcikám vágyott. Az astangában megtalálom mindazt, amit korábban máshonnan gyűjtögettem össze: a kortárs tánc szabadságát és hajlékonyságát, az úszás mély, ritmikus figyelmét, a futásban fontos állóképességet és kitartást. Megmutatja a határaimat és azt is, hogy teljesen felesleges hozzájuk ragaszkodnom. Megtanítja a fegyelmet, és azt, hogy teljesen felesleges görcsösen, túlszabályozottan élnem. Az astanga gyakorlás számomra több mint önismereti út – a legtapintatosabb önirónia útja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s