Mester és tanítvány

A nyugati kultúrában nevelkedett gyakorlók nehezen tudják felfogni a brahmacsárját, azt a különleges kapcsolatot, ami a jógagyakorló és guruja közt van a hindu kultúrában. Sokan csak a külsőségeket látják, a leborulást, a láb vagy a kéz megcsókolását, a feltétlen engedelmességet. Sokak számára ezek nem szimpatikusak, vagy csak szabadságukat tartják értékesebbnek a tanítványságnál, így az önfejlesztés vagy a belső guru útját hirdetik.

A mester azonban nem követel semmit. A tanítvány erős vágya a tanulásra hozza létre azt a csatornát, amiben a valódi, minőségi változások megtörténhetnek. Fogalmazhatjuk úgy is, hogy egy bizonyos témában elfogadunk valakit hitelesnek, akinek a tudása nagyobb a mienknél, ezért kijelentéseit, tanácsait nem mérlegeljük, hanem evidensen követendőnek fogadjuk el. A kapcsolatban mindig magunkat, saját gondolkodásunkat vizsgáljuk, pusztán mivel a tévedés lehetősége nálunk a valószínű.

Tradicionálisan a guru, a valódi mester, a “sötétség eloszlatója” a végső igazság birtokosa, aki képes kivezetni a tanítványt a téves elképzelések, illúziók világából. Napjainkban inkább tanítók, oktatók vannak, akiket igényeink változásával cserélgetünk. Oktató mindenki lehet, hiszen mindenki tud tanítani valakinek valamit, tanítónak már csak azokat hívjuk, akik sokakat, magas szinten tanítanak. Kevesek jutnak el a megértés olyan szintjére, hogy képesek legyenek valódi mestert választani.

 Azonban fontos megértenünk, hogy a tanítványság hozza létre a mester szerepet – mesterré a haladó gyakorlót a tanítvány teszi.

guruji

Sri K. Pattabhi Jois

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s