Astanga filozófia 3 mondatban

Az első nyugati tanítványok az 1970-es években érkeztek a dél-indiai Mysore-ba, hogy Pattabhi Joistól (astanga jóga mesterétől)  tanuljanak. A mester nem beszélt angolul, a tanítványok nem ismerték a helyi indiai nyelvet, így a mester elsősorban fizikai javításokkal, illetve pár szavas mondatokkal tanította az első külföldi gyakorlókat. Ezek a mondatok az astanga jóga szállóigéivé válltak, nemcsak a tömörségük, hanem a bennük rejlő igazságok miatt is. A három kedvencem:

fotó

1. yoga is 99% practice, 1% theory – a jóga 99% gyakorlat, 1% elmélet
Lehet az astanga gyakorlást végtelenségig elemezni, de ez elsősorban egy tapasztalati út. Az astangában rejlő tudást sosem fogjuk egy külső forrásból, könyvek vagy beszélgetések formájában megkapni. Ez segíthet az úton, de nem helyettesítheti azt.

2  body is not stiff, mind is stiff – nem a tested merev, hanem az elméd
Izmaink, csontjaink és valójában az egész testünk folyamatos változásban van. Első látásra az ászanák a fizikai testre   hatnak, de valójában sokkal mélyebben rejlő blokkokat oldanak, amelyek a látszólagos merevséget okozzák.

3. no coffee, no prana – kávé nélkül nincs prána
Első hallásra ez a legviccesebb Guruji mondásai közül. Persze nem a mértéktelen kávézásra buzdít, de egy csésze kávé segíthet az első sorozathoz szükséges radzsasz feltornázásában és a relaxáció utáni feleszmélésben is.

One response to “Astanga filozófia 3 mondatban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s